Like every other website on the planet, SmallNetBuilder uses cookies. Our cookies track login status, but we only allow admins to log in anyway, so those don't apply to you. Any other cookies you pick up during your visit come from advertisers, which we don't control.
If you continue to use the site, you agree to tolerate our use of cookies. Thank you!

Router Charts

Click for Router Charts

Router Ranker

Click for Router Ranker

NAS Charts

Click for NAS Charts

NAS Ranker

Click for NAS Ranker

More Tools

Click for More Tools

NAS Reviews

Hands On

Except for the RAID features, using and configuring the TeraStation Pro II is a very similar experience to using either of the LinkStations (Pro or Live). However, as noted above, I was disappointed that the USB drives I used in testing the LinkStation Live didn’t mount properly.

To further test the device, I intentionally failed a drive. I shut down the TeraStation Pro II and pulled the data/power connector from Drive 1 (Figure 10). I then rebooted the NAS. As expected, it detected the error condition upon boot up.

There was no shortage of notification of the disk error. First, both the message light and the error LEDs to the left of the display illuminated. In addition, the fail LED for drive one turned on. The display status also let me know about the drive failure and notified me that it was running in a degraded mode. You can see shots of these LCD panel messages in the slideshow.

Since I had configured Email notification, I got an email notifying me of the problem. Finally, when I logged into the user interface, the error condition was displayed at the top of the home page (Figure 11). Without SNMP support, you really can’t expect better notification.

Check out the slideshow Check out the slideshow more disk error notifications.

Drive error

Figure 10: TeraStation Pro II with Drive 1 removed to simulate a failure. Note the status panel and error indicator LEDs.

Home page warning message
Click to enlarge image

Figure 11: TeraStation Pro II home page showing RAID error and Drive 1 disconnected.

After simulating the drive failure, I rebooted the Pro II and wrote some additional data to the degraded RAID. I then shut it down, reconnected the "failed" drive, and rebooted. The Pro II recognized that the drive had been reconnected, but it didn’t automatically start to rebuild the mirror. I had to log into the management console and select Disk 1 to add it to the array. I was warned that I might lose data, and had to type in a four-digit confirmation code matching one generated by the Pro II to confirm that I wanted to add the drive to the RAID 10 array.

From a non-technical user’s perspective, I think I would have preferred the automatic rebuild found on the LaCie EDR. However, unlike the LaCie that seemed to take forever to rebuild the mirror, the TeraStation Pro II re-mirroring for this test completed in about an hour and a half.

More NAS

Wi-Fi System Tools
Check out our Wi-Fi System Charts, Ranker and Finder!

Support Us!

If you like what we do and want to thank us, just buy something on Amazon. We'll get a small commission on anything you buy. Thanks!

Over In The Forums

I had to cascade an Asus RT-AC68U to the DGA 4131 of Fastweb.Now I would like to replace them with a DSL always Asus and I would like to know accordin...
Greetings,In the Merlin firmware, into tools/other settings, we have this option:"Wan: Use local caching DNS server as system resolver (default: No)"D...
Hello We were planning to run tinyproxy via entware on the AC87U, however the package is outdated (1.8.3) and does not support basicAuth. Releases fro...
I want an extra layer of online protection and next-level online anonymity that is why I was looking for the best dedicated IP VPN service. During res...
N66U: bl_version 1.0.1.9Not sure what the proper way to check is, but it looks like I've got 64K of nvram - Code: nvram show 2> /dev/null | wc -c6551...

Don't Miss These

  • 1
  • 2
  • 3